Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΤΙ ΕΊΝΑΙ YOGA ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !! απο τη ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΝΤΟΥ

       
                                                                                                                                       “Kάντε ένα πολύτιμο δώρο στο παιδί σας”                                                            
 -Πως ωφελεί η γιόγκα τα παιδιά
Η γιόγκα για τα παιδιά μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη όχι μόνο του σώματος, αλλά και ολόκληρης της προσωπικότητας του παιδιού σας.
Aκινησία, παχυσαρκία, νωθρότητα ή υπερκινητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, αυθάδεια, ανία και ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα ψυχικών και σωματικών διαταραχών έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγαλοπρεπώς στην ελληνική παιδική καθημερινότητα. H ηρεμία και η χαλάρωση είναι κάτι που οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το παιδί τους χρειάζεται περισσότερο από τους ίδιους, γιατί είναι πιο ευαίσθητος δέκτης σε κάθε εξωτερική δυσαρμονία. Tα νευρικά παιδιά δεν αποτελούν σήμερα την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, και αντιδρούν έντονα με φωνές, νεύρα ή και κλείσιμο στον εαυτό τους. H γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Παύει να είναι τρωτό και αβέβαιο για τις ικανότητές του, αυτοπειθαρχείται και αντιμετωπίζει ευκολότερα τα προβλήματα που του παρουσιάζονται.      




                Tι προσφέρει η παιδική γιόγκα
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες – συναισθηματικές, κοινωνικές και σωματικές, και η yoga, με ασκήσεις αναπνοής, προτάσεις για σωστή συμπεριφορά αλλά και έμφαση στη σωστή στάση του σώματος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά. Οι αναπνοές, οι στάσεις και ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά να αντιδρούν και να διαχειρίζονται καταστάσεις είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο της αυτογνωσίας . Επιπλέον, το παιδί μπορεί να κάνει yoga παντού – δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικά εξαρτήματα.
Επιπλέον, η yoga μπορεί στις μικρές ηλικίες να χτίσει γερή αυτοπεποίθηση και σεβασμό. Είναι μια σπάνια ευκαιρία για το παιδί να νιώσει και ότι παίζει, αλλά και να είναι συγκεντρωμένο, χωρίς την πίεση ότι θα κάνει κάτι λάθος. Μπορεί να βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά με την αυτοπεποίθησή τους, και τα πιο αθλητικά παιδιά να διατηρούν την φυσική τους κατάσταση σε καλά επίπεδα. Η ιδεολογία της yoga προωθεί αξίες όπως η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, η ευγνωμοσύνη και η αυτοπειθαρχία.
Στα σωματικά οφέλη, η yoga ενισχύει τη δύναμη του παιδιού, καθώς του διδάσκει να αξιοποιεί τους μύες του με καινούριους τρόπους – μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς λειτουργεί. Το παιδί αποκτά καλύτερη αίσθηση ισορροπίας, καθώς η ισορροπία αποτελεί έναν από τους πυρήνες της yoga. Προσπαθώντας να επιτύχουμε τις στάσεις, το μυαλό “καθαρίζει” και νιώθουμε πιο ήρεμοι. Ταυτόχρονα, μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του και τα άκρα του σώματός του.
Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει πως η yoga μπορεί να βοηθήσει το παιδί ακόμα και στις σχολικές του επιδόσεις, καθώς η συγκέντρωσή του βελτιώνεται. Κυρίως, όμως, το παιδί αναγνωρίζει τον εαυτό του, νιώθει πως ανήκει στον κόσμο και ξεκινά να χτίζει το μέλλον του απαλλαγμένο από αμφιβολίες για τον εαυτό του. Η yoga μαθαίνει στα παιδιά να μην τα βάζουν κάτω, να έχουν υπομονή και να δουλεύουν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους. Ο δάσκαλος της yoga απλά καθοδηγεί, αλλά το παιδί πρέπει να δουλέψει – που σημαίνει πως όταν πετύχει, θα νιώσει ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Πώς είναι μια τάξη παιδικής γιόγκα





Bασικά είναι διασκεδαστική. Tα παιδιά παριστάνουν το σκύλο, τη γάτα, το λιοντάρι, το περιστέρι και ένα σωρό άλλα ζώα και πτηνά. Mουγκρίζουν σαν την αγελάδα, νιαουρίζουν σαν τη γάτα, πετούν σαν τα πουλιά. Γελούν και ιδρώνουν χωρίς να πιέζονται. Οι ασκήσεις μπορούν να συνοδεύονται από παραμύθια ή τραγούδια που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών γι’ αυτό που κάνουν. Mαζί με τις στάσεις της γιόγκα, τα παιδιά κάνουν απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Oι εκπνοές και οι εισπνοές μπορεί να συνοδεύονται από ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα παιδιά. Oι αναπνευστικές ασκήσεις αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και τονώνουν τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στις ασκήσεις συγκέντρωσης τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πράγματα, παιχνίδια, μέλη του σώματος ή καταστάσεις που ορίζει ο δάσκαλος και μέσα από την ολιγόλεπτη σιωπή εκπαιδεύονται σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται, να σιωπούν και να ακούν.

               
                                                                                                                                                                    Η Μαρία Ντόντου έχει ειδικευτεί στη haga yoga , vinyasa flow yoga και Aerial yoga. Ο μοναδικός της χώρος είναι στη Θήβα Αγίας Τριάδος 11-13 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...