Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019



 10 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΈΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΌΧΙ 



Ανησυχία- φόβος- άγχος το παιδί μου μεγαλώνει, τι θα κάνει εκεί έξω πως θα το προστατέψω από τις «επικίνδυνες» παρέες θέλω να μάθει να αντιστέκεται τί μπορώ να κάνω;

1) Χτίστε γέφυρες επικοινωνίας

Δημιουργήστε καλό κλίμα επικοινωνίας στην οικογένεια. Μάθετε να ακούτε. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνετα και σας μιλά για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, ότι θα έρθει σε εσάς όταν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

2) Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Θέτοντας σαφή όρια και κανόνες το παιδί νιώθει περισσότερη ασφάλεια, ακόμη και αν φαίνεται να αντιδρά. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι για τις συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές και τις συνέπειες που θα έχει , αν παραβεί τους συμφωνημένους κανόνες.

3) Κρατήστε επαφή με το περιβάλλον του

Διατηρήστε επαφή με το σχολείο του. Γνωρίστε τους φίλους του και τις οικογένειες τους. Συνεργαστείτε με τους δασκάλους, ανταλλάξτε απόψεις, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με άλλους γονείς.




4) Ενημερωθείτε για όσα δεν γνωρίζετε

Πριν αποφασίσετε να συζητήσετε μαζί του για τις εξαρτήσεις (καπνός , αλκοόλ, ναρκωτικά, χάπια, διαδίκτυο), ενημερωθείτε οι ίδιοι. Μη νιώθετε μειονεκτικά αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε κάποια ερώτηση του παιδιού και , κυρίως, μην προσπαθείτε να το ξεγελάσετε.

5) Μιλήστε στο παιδί για τις εξαρτήσεις

Συχνά τα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά από το περιβάλλον, τις παρέες, την τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι διαστρεβλωμένα. Βοηθήστε το παιδί να αξιολογήσει τις πληροφορίες αυτές και να διαμορφώσει μια ουσιαστική, δική του άποψη.

6) Ενθαρρύνετε τις θετικές επιλογές

 Βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα του και να ασχοληθεί με αυτά. Μάθετε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να διαχειρίζεται το άγχος του. Είναι σημαντικό να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μην διοχετεύει την ένταση του σε επικίνδυνες επιλογές.

7)Ενισχύστε τις αντιστάσεις του

Σταθείτε δίπλα στο παιδί στην προσπάθεια του να κάνει φίλους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του προκειμένου να γίνει αποδεκτό στην παρέα. Λέγοντας «όχι» όταν χρειάζεται, μαθαίνει να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις και να προστατεύει τον εαυτό του.

8) Αναγνωρίστε την προσπάθεια

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, την θετική εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Επαινείτε τις επιτυχίες του και κάθε προσπάθεια που κάνει, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

9) Δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη

 Ενισχύστε το παιδί σας στην προσπάθεια να κάνει πράγμα τα μόνο του, να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

10) Προσπαθήστε να γίνετε και εσείς καλύτεροι

Για το παιδί σας είστε πρότυπο ζωής. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη του.



Πηγή: ΟΚΑΝΑ, Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...