Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ...



Ένα θέμα που λατρεύω και πιστεύω ότι μας αφορά όλους.. Είναι πολύ πολύ σημαντικό αλλά λόγο της απλότητας , ίσως χάνει τη σπουδαιότητα του. 
Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν πως το παιχνίδι είναι μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο μέσο για την ομαλή πνευματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών;Πόσοι  από μας γνωρίζουν πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις θεραπείες των ειδικών εκπαιδευτικών και ψυχολόγων; Οι ειδικοί θεραπευτές μάλιστα το ονομάζουν παιγνιοθεραπεία και δεν είναι άλλο από το ελεύθερο παιχνίδι.

ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΜΑΤΑ

1. ψυχαγωγία 2. επικοινωνία 3. εκτόνωση 4. εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους 5. δημιουργεί
6. ανακαλύπτει 7.εξασκεί τη φαντασία 8. προάγει σχεδόν όλες της νοημοσύνες πχ μαθηματική , λεκτική , συναισθηματική κ.α


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1. Περιορίζουμε την αγορά παιχνιδιών του εμπορίου καθώς προσφέρουν στα παιδία                  <<μασημένη τροφή >>
2. Δεν πετάμε τίποτα γιατί όλα τα παλιά μας κουζινικά , ρούχα και κοσμήματα μπορούν να γίνουν το καλύτερο παιχνίδι.
3. Όσο πιο απλά είναι τα παιχνίδια τόσο περισσότερο  ενεργοποιείται η δημιουργική σκέψη και φαντασία και τα παιδιά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο παιχνίδι.
4. Παίξτε μαζί του και μάθατε στο παιδί το τρόπο που μπορεί να παίζει.
5. Όταν πλέον μάθει το τρόπο του παιχνιδιού αφήστε το μόνο του.. Έτσι θα μάθει να περνάει καλά και μόνο του ενώ εσείς θα εκπλαγείτε από  όλα αυτά που θα ακούσετε και θα δείτε .. 😉

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1. Έκφραση συναισθημάτων και καλύτερη διαχείριση αυτών. 2. Επεξεργασία φόβου 3. μαθαίνει να μοιράζεται και να επικοινωνεί 4 Στο μοναχικό παιχνίδι μαθαίνει να τα βρίσκει με τον εαυτό του και να περνάει καλά και μόνο του.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Είναι αναγκαίο να προτρέπουμε τα παιδιά να παίζουν μόνα τους η με παρέα σε καθημερινή βάση. Προσπαθούμε να περνάμε δημιουργικό χρόνο μαζί τους μπαίνοντας μέσα στο παιχνίδι τους. Δεν αγοράζουμε παιχνίδια που μιλάνε και στην ουσία αντικαθιστούν τους  ρόλους του παιδιού.
Μη ξεχνάτε λοιπόν το παιχνίδι ακόμα και εάν το παιδάκι σας είναι στη φάση που έχει διάβασμα η πολλές δραστηριότητες.  Μη φοβάστε να γυρίσετε μια καρέκλα να τη κάνετε σπίτι η καράβι , μη διστάσετε να κάνετε τα καλύμματα του καναπέ ινδιάνικη σκηνή. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και... απολαύστε τη στιγμή..

Καλό και δημιουργικό παιχνίδι λοιπόν mamasites μου..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...