Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ...

Ας αναλύσουμε λίγο τα στερεότυπα και τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδία μας μέσα από τα παραμύθια... Θα έχετε ακούσει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας.. Έχουν τόση φαντασία που μέσα από τις εικόνες και τη διήγηση κυριολεκτικά μεταφέρονται σε άλλο κόσμο. Άρα αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι διαλεγμένος - επιλεγμένος με προσοχή!

Με πόσα ακατάλληλα παραμύθια μεγαλώσαμε εμείς καθώς τα περισσότερα κλασικά είναι άκρος αντιπαιδαγωγικά. Η γνωστή σε όλους μας  <<κοκκινοσκουφίτσα  >> που περνάει στα παιδιά βία και άγχος καθώς ο λύκος κατασπαράζει τη γιαγιά και ο κυνηγός με το όπλο σκοτώνει το λύκο..
Μη πω για τη  <<  χιονάτη >> που προσπαθεί να ξεφύγει από μια γυναίκα που φοβούμενη για τη <<θέση >> της προσπαθεί να τη σκοτώσει. Κλείνοντας με τα παραδείγματα σας παραθέτω ένα πρόσφατο που έχει αποσυρθεί από τον εκδοτικό οίκο από το 2011  <<Ιστορίες περιπέτειας στο σκοτάδι>> που αναλυτικά περιγράφει εικόνες τεμαχισμένων ζώων.

Άρα η επιλογή του παραμυθιού δεν είναι απλή υπόθεση . Περνά συνειδητά και υποσυνείδητα μηνύματα.

ΑΠΛΕΣ ΣΗΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

- Μπορούμε να ρωτήσουμε  τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου.

- Επιλέγουμε σοβαρούς οίκους που έχουμε μια << εμπιστοσύνη >>.

- Φυσικά το διαβάζουμε πρώτα εμείς και φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες και τα μηνύματα.

- Εάν έχουμε κάποια στη βιβλιοθήκη μας τροποποιούμε την ιστορία στα  << ακατάλληλα>> σημεία.

Όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Ακόμα και η απλή διαδικασία της επιλογής παραμυθιού που τελικά δεν είναι καθόλου απλή.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...