Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΝΑ ΤΩΡΑ !!!!


Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλές μανούλες έχετε βάλει στο πρόγραμμα να κόψετε τη πάνα. Είναι μια σημαντική περίοδος για το παιδάκι σας αλλά και για εσάς. Αν και έχω μια μικρή εμπειρία ( όχι μόνο από τα δύο μου παιδιά,  αλλά και από τους παιδικούς σταθμούς που χρόνια δούλευα ) θα σας πω ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και ωρίμανσης και πως δεν υπάρχουν μυστικά.. 
Για αυτό το λόγο ο μόνος που μπορεί να σας πει με ασφάλεια πότε είναι έτοιμο το παιδάκι σας για αυτό το βήμα είναι ο παιδίατρος. Υπάρχουν φυσικά κάποιες ενδείξεις που είναι ..

- Μπορεί να παίζει και μόνο του έστω για 5 λεπτά.

- Μπορεί να εκτελεί απλές οδηγίες 

- Κάνει κακάκια σε σταθερές ώρες ( π.χ πρώι) 

- Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τη διαδικασία αφόδευσης.

- Ξέρει τις λεξούλες <<πιπί >> και <<κακά>>.

-  Ανεβαίνει και κατεβαίνει τις σκάλες χωρίς βοήθεια 






ΒΗΜΑΤΑ 

- Για όλα τα θέματα το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση.  Μη ξαφνιάζετε το παιδάκι σας.. καλό είναι να ξέρει τι θα του συμβεί.  Μια βδομάδα μπορούμε το προετοιμάζουμε με κουβέντα η και παραμύθια που να έχουν σχέση με όλο αυτό το θέμα.. πχ  <<  Τώρα μεγάλωσες και πρέπει να βγάλουμε τη πάνα>>  Αγοράστε όμορφα βρακάκια και βάλτε το παιδάκι σας σιγά σιγά στη διαδικασία.

-  Κάποια παιδάκια φοβούνται το χώρο του μπάνιου. Για αυτό το λόγο φροντίστε να του τον κάνετε όμορφο , ήρεμο και παιχνιδιάρικο...  Παπάκια, ζωάκια η παραμύθια αδιάβροχα μπορούν να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον για το μικράκι σας.. 

-   Βάλτε γιογιό σε διάφορα μέρη του σπιτιού έτσι ώστε να προλαβαίνει όπου και να είναι..

- Επιλέξτε να κάνετε την αρχή μέρες που είσαστε στο σπίτι μαζί. Μη το ταλαιπωρείτε σε ξένα σπίτια η σε εξωτερικούς χώρους .. 

-  Δώστε υγρά και επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε μια ώρα.

- Εάν βγείτε έξω μη του φορέσετε πάνα ( ούτε πάνα βρακάκι ) γιατί έτσι θα μπερδευτεί. Εάν πείτε ΤΕΛΟΣ η πάνα μην γυρίσετε ξανά σε αυτή. Θα έχετε φυσικά στη τσάντα σας δύο αλλαξιές και καλτσάκια  (  ιδανικά και παπουτσάκια ) .

- Μέσα στο σπίτι αφήστε το μόνο με το βρακάκι από κάτω η μόνο με το σορτσάκι για να μην έχει να κατεβάσει πολλά ρούχα. 

-Σε περίπτωση που έχετε ατυχηματάκι λέμε  << δε πειράζει >> και δε χάνουμε την υπομονή μας. 


Δεν υπάρχουν μυστικά και μαγικοί τρόποι.. θέλει υπομονή και προσπάθεια μανούλες μου.. Σε κάθε περίπτωση όμως απολαύστε τη φάση αυτή.. !!! 

Καλή επιτυχία!!! 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...