Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΡΟΛΆΒΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΌ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ;;


Πολύ συχνά ακούμε για το bulling.. Και δεν είναι άλλο από το σχολικό εκφοβισμό.. Λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε εμπλακεί είτε ως θύτες είτε ως θύματα αφού το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. 
 Προσωπικά έχω υπάρξει θύμα από πολύ μικρή ηλικία. Δεν το ξεπέρασα απλά.. ίσα ίσα που μέσα από όλο αυτό βγήκα πολύ δυνατή και ώριμη.. 

Παρόλο που όλο αυτό μοιάζει σαν ένας κακός εφιάλτης εδώ και αρκετό καιρό σκέφτομαι πως μπορώ να προλάβω στο να μη ζήσουν τα παιδία μου κάτι τέτοιο.. 

Γιατί φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβεις από το να το αντιμετωπίσεις !! 


   
ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΎΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ 

Προφίλ των παιδιών που ασκούν σχολικό εκφοβισμο

Τα παιδιά αυτά είναι συνήθως παιδιά που έχουν υποστεί βία , που ζουν δύσκολα στο σπίτι τους. Αυτά τα παιδιά λοιπόν ( που για μένα είναι τα μεγαλύτερα θύματα ) έχουν αναγκαστεί να είναι σκληρά και θρασύδειλα. Αυτό σημαίνει πως δε θα πάνε στο  <<δυνατό >> παιδί. Σε αυτό με τις πολλές παρέες και τον εξωστρεφή χαρακτήρα. Θα πάνε στο ήρεμο , στο συνεσταλμένο , σε αυτό που δε θα νευριάσει σε αυτό που δε θα αντιδράσει.. Σε αυτό που κάθετε μόνο του σε μια γωνία.. Σε αυτό το παιδί λοιπόν θα βγάλει όλη την απέχθεια του για την ίδια τη ζωή.. όλη τα σαπίλα που του έχουν μεταφέρει... 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ..

- Προσπαθώ να χτίσω ένα χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση. Από τη πρώτη στιγμή που θα μπει στο προαύλιο να αποπνέει τον << αέρα >> αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Να έχει θάρρος.. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο κομμάτι και θέλει πολύ δουλειά στο σπίτι.

- Από μικρή ηλικία προσπαθώ να εμφυσήσω στο παιδί τις έννοιες της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Πως είναι υποχρεωμένο να σέβεται τους συμμαθητές του αλλά ταυτόχρονα πως δε δέχεται άλλη συμπεριφορά εκτός από αυτή.

- Γινόμαστε οι ίδιοι παράδειγμα.. Δηλαδή δε γίνεται να δέχομαι μια βίαιη συμπεριφορά από τον άντρα μου και με λόγια να λέω στο παιδί μου να μην δέχεται αυτή τη συμπεριφορά . Δε γίνετε να μιλάω άσχημα στο γείτονα και να λέω στο παιδί μου να μιλάει όμορφα ..

Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να γίνουν τα παιδιά μας καλύτεροι άνθρωποι από μας..!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!

Περιμένοντας με αγωνία το τρίτο μου παιδάκι με συγκίνησε το υπέροχο ποίημα του Χαλίλ Γκιμπραν που αν και άτεκνος μας δίνει αντικειμενικά ...